Untitled Document

Over Bart Jan van den Brink
Noordelijke Hogeschool
Waar ik woonde
Cuba
Jachthaven de Zwemmer

   
  Untitled Document

Cuba

Sinds 1995 houd ik mij bezig met Cuba. Halverwege de jaren '90 leek het met Cuba de goede kant op te gaan. De scherpe kantjes waren van de dictatuur af en het leek erop dat het bewind prive-initiatieven zou ondersteunen. Het idee ontstond om Cubanen financieel in staat te stellen huizen in te richten en daarin kamers te verhuren aan buitenlandse gasten. Hieruit zouden ze dan inkomen kunnen genereren. Deze zogenaamde Casas Particulares zijn een normaal verschijnsel op Cuba. De onze draaien ook goed, er komen veel gasten vanuit de hele wereld. Probleem is wel dat de Cubaanse overheid steeds hogere belastingen heft, waardoor er nog nauwelijks iets overblijft.

In Havana hebben we 3 huizen waar gasten ondergebracht kunnen worden op een heuvel gelegen in de wijk Vedado. Het betreft appartementen in Art Deco stijl in een gegoede buurt. Vanaf het dakterras met uitzicht op zee. In elk van de apartementen woont een aantal Cubanen. Omdat ze relatief rustig zijn komen hier vaak Cubaanse familie en vrienden op bezoek om te genieten van de weldadige sfeer. Vanaf het dak kun je de zee zien. Het Plein van de Revolutie, het Cimeterio Colon, de belangrijke hotels en het Oude Centrum zijn te belopen. Havana is een heerlijke stad om te voet te verkennen. De lommerijke straten van Vedado in het bijzonder. Vlakbij liggen de markt en om wat te drinken het Casa d Amistad.

Sinds 1999 proberen we in Moron een gastenhuis van de grond te krijgen. Moron ligt halverwege Havana en Santiago in de relatief welvarende provincie Ciego 'd Avila. Het is een provinciestadje, dat enigszins profiteert van het toeristengetto Cayo Coco. Cubanen mogen daar alleen komen om te werken. Toeristen uit Cayo Coco komen een dagje echte Cubanen kijken in Moron en laten zich voortbewegen in door paarden voortgetrokken landauers. Auto's zie je er bijna niet meer. Moron was een belangrijk spoorwegknooppunt. Dat is nu nog zichtbaar. Wil je met het normale Cubaanse leven kennis maken, en s nachts genieten van kraaiende hanen en blaffende honden, dan kan een verblijf in ons gastenhuis in Moron geen kwaad. Bovendien is van hieruit bezoek aan het platteland mogelijk.

appartement Calle 17

gang appartement Calle 17

Calle C, Vedado

woonkamer Calle C Vedado

Calle C, Badkamer

Moron Gastenhuis

De familie gaat op stap 1

de familie gaat op stap 2

hiermee wordt het suikerriet in de trein geladen

abuelo

La negra

 
   
Untitled Document

 

 

   
english